Dunne kokosmelkkefir

Dunne kokosmelkkefir

Kokosmelkkefir is een goed alternatief voor mensen die zuivelproducten willen vermijden. Denk eraan dat elk sachet van onze kefircultuurstarter een minimale hoeveelheid koemelk bevat. Als je elk spoor van zuivel wilt vermijden adviseren wij je om andere gefermenteerde dranken te maken, zoals kokoswaterkefir, dat gemaakt is van onze 100% zuivelvrije waterkefirstarter.

Er zijn twee manieren om kokosmelkkefir te maken, eentje waarbij een dunne, drinkbare vorm van kokosmelkkefir wordt gemaakt en de andere waarbij een dikke kokosmelkkefir wordt gemaakt, met een consistentie vergelijkbaar met dikke yoghurt.

De consistentie van de kokoskefir hangt voornamelijk samen met het type kokosmelk dat er gebruikt wordt. Hoe minder vet de kokosmelk bevat, hoe dunner de kokoskefir zal worden. Kies voor dunne kokoskefir een biologisch kokosmelkproduct dat 1-3% vet bevat. Denk eraan dat de beste kefir gemaakt wordt van de beste kwaliteit melk, dus kies een merk zonder toevoegingen. In gezondheidswinkels kun je een aantal producten kopen met een mix van rijst-kokosmelk, die voor een heerlijke kefir zorgen.
Je kunt altijd zelf kokosmelk maken en deze gebruiken als basis voor dunne kokoskefir.
Hier is het recept voor dunne kokoskefir.

Wat je nodig hebt:

  • 1 sachet kefir starter bio ferment
  • 1 liter kokosmelk
  • 1 weckpot, of 1 glazen pot afgedekt met filterpapier en een rubberen band of elastiek
  • 1 lepel van plastic, hout of rvs

Voor de eerste keer kefir maken:

1.    Giet 1 liter kokosmelk op kamertemperatuur in een weckpot of een andere glazen pot. Zorg ervoor dat de pot niet helemaal vol is met melk omdat het volume kan toenemen gedurende het fermentatieproces.
2.    Voeg 1 sachet kefirstarter toe en roer deze voorzichtig tot de poeder volledig is opgelost.
3.    Sluit het deksel van de weckpot of bedek de glazen pot met een koffiefilter en bevestig met een elastiek. Laat het 24 tot 48 uur staan op kamertemperatuur zodat het kan fermenteren.
4.    Na 24 tot 48 uur is de kefir klaar! Je kunt het zo eten. In de koelkast kun je het 2 weken bewaren in het gesloten of afgedekte pot. Bewaar 1 kleine kop kefir (200ml) om opnieuw
een pot kefir te maken.

Nogmaals dunne kokoskefir maken:

1.    Giet 1 liter melk op kamertemperatuur in een weckpot of een andere glazen pot. Zorg ervoor dat de pot niet helemaal vol is met melk omdat het volume kan toenemen gedurende het fermentatieproces.
2.    Voeg een kleine kop (200ml) van de eerder gemaakte kefir toe en roer het goed door de melk. De beste resultaten worden verkregen met kefir die niet langer dan 2 dagen in de koelkast is bewaard.
3.    Sluit het deksel van de weckpot of bedek de glazen pot met een koffiefilter en bevestig met een elastiek. Laat het 24 tot 48 uur staan op kamertemperatuur zodat het kan fermenteren.
4.    Na 24 tot 48 uur is de kefir klaar! Je kunt het zo eten. In de koelkast kun je het 2 weken bewaren in het gesloten of afgedekte pot. Bewaar 1 kleine kop kefir (200ml) om opnieuw een pot kefir te maken

Hoe weet je of de kefir klaar is:

Kokosmelkkefir dat wordt gemaakt van magere kokosmelk (1-3% vet) zal niet dikker worden maar een licht zurige smaak krijgen met een kefir (gefermenteerd) aroma. Het is goed mogelijk dat tijdens het fermentatieproces de kokosmelk schift, met een dikker gedeelte bovenop en een dunner, wateriger gedeelte onderop de weckpot. Dit is normaal. Je hoeft alleen de melk even te roeren totdat het goed gemengd is. Je kunt de kefir meteen consumeren of het tot twee weken bewaren in de koelkast.