Wat is waterkefir?

Waterkefir is een traditionele gefermenteerde, bruisende drank op waterbasis. Het kan worden gemaakt met water, vruchtensap of kokoswater. Waterkefir was één van de belangrijkste dranken voor de Amerikaanse Indianen, die het “tibicos” noemden en maakten van de vijgcactus. Tegenwoordig wordt het nog steeds op de traditionele manier gebrouwen met water, suiker, citroen en vijgen in Mexico, Ecuador en Brazilië.

waterkefir

In deze landen is kefir d’uva ook populair. In dit geval worden de kefirbacteriën toegevoegd aan druivensap in plaats van water om een bruisende, licht-alcoholische kefirdrank te maken die lijkt op champagne.De waterkefirbacteriën hebben suiker nodig om te leven in plaats van lactose die de melkkefirbacteriën nodig hebben.

Waterkefir is geheel zuivel- en glutenvrij en geschikt voor mensen die elke vorm van zuivel willen vermijden.

Gedurende de fermentatie van waterkefir wordt een kleine hoeveelheid alcohol gevormd. Dit kan worden verminderd door het fermentatieproces te verkorten of door simpelweg de deksel van de weckpot open te houden tijdens het fermenteren.

Het toevoegen van gedroogde vijgen, abrikozen of rozijnen aan de waterkefir helpen bij het fermentatieproces, omdat de waterkefirbacteriën gevoed worden en extra smaak afgeven.

Soorten waterkefir starterculturen

Om waterkefir te maken moet een startercultuur gebruikt worden. De startercultuur kan in de vorm van waterkefirkorrels zijn of in de vorm van een waterkefirstarter op poederbasis.

Waterkefirkorrels

De term “korrels” komt voort uit het feit dat ze klein zijn en er veel van zijn. Soms worden ze ook kristallen genoemd door hun transparante uiterlijk. Ze zullen onbeperkt doorgroeien maar moeten wel goed verzorgd worden om in leven te blijven. Zodra een hoeveelheid waterkefir klaar is hebben de korrels vers voedsel nodig met als gevolg dat een nieuwe hoeveelheid waterkefir gelijk gemaakt moet worden om de bacteriën goed te houden.

Waterkefir startercultuur op poederbasis

Voor degenen die geen tijd of zin hebben om de waterkefirkorrels dagelijks te moeten verzorgen, kan waterkefir ook gemaakt worden met een waterkefirstarter op poederbasis. Ze zullen niet oneindig vermenigvuldigen zoals de korrels maar kunnen gemakkelijk in de koelkast worden bewaard en gebruikt als het nodig is. Elk sachet waterkefirstarter op poederbasis kan minstens 8 keer opnieuw gebruikt worden om in totaal 9 liter waterkefir te maken. Dus, een vol pak waterkefir startercultuur op poederbasis is voldoende om ongeveer 45 liter waterkefir te maken. Ze zijn erg gemakkelijk te gebruiken en hebben geen speciale verzorging nodig, zoals de korrels.

Op dit moment verkopen wij via de website alleen waterkefirstarter op poederbasis. Lees meer over hoe je waterkefir kunt maken met de waterkefir startercultuur op poederbasis.