Wat is kefir?

Kefir is één van de oudste gefermenteerde dranken ter wereld. In eerste instantie werd kefir gemaakt van koe-, geiten- of schapenmelk en gedronken door de mensen in het Kaukasus gebergte.
contrast-kefir

Kefir ziet eruit en smaakt als een dunne drinkyoghurt, met wellicht een iets bruisendere en scherpere smaak. Hierdoor weten mensen vaak niet wat het verschil is tussen kefir en gewone yoghurt en wat kefir zo bijzonder maakt.

Om het verschil goed te kunnen begrijpen moeten we dieper ingaan op de “onzichtbare” samenstelling van kefir en dat vergelijken met die van yoghurt.

Zowel kefir als yoghurt wordt gemaakt door middel van de fermentatie van melk, waarbij fermentatiebacteriën doelbewust worden toegevoegd. Als deze bacteriën in contact komen met de melk gaan ze zich voeden met de melksuiker, ook wel lactose genoemd, met als gevolg dat ze beginnen te groeien en zich gaan ontwikkelen. Hoe meer bacteriën zich voeden met de lactose, hoe zuurder de melk wordt. Aan het einde van het fermentatieproces is een zure drank, vol met levende bacteriën, het resultaat.

Afhankelijk van het type fermentatiebacteriën dat gebruikt is zal het eindproduct yoghurt of kefir zijn. Om yoghurt te maken zijn vaak drie soorten bacteriën nodig. Om kefir te maken zijn minstens 30 soorten fermentatiebacteriën nodig.

SOORTEN MELKKEFIR STARTERCULTUREN

Om kefir te maken moet een startercultuur gebruikt worden. De startercultuur kan in de vorm van kefirkorrels zijn of in de vorm van poeder.

KEFIRKORRELS

De term “korrels” komt voort uit het feit dat ze klein zijn en er veel van zijn, zoals zandkorrels. Soms worden ze ook vergeleken met bloemkool, door hun vorm.

Het voordeel van kefirkorrels om melk te fermenteren is dat ze onbeperkt zullen groeien en je een voorraadje kefir zult hebben voor jezelf en je familie en vrienden. Het nadeel is dat de korrels zo’n beetje behandeld moeten worden als een huisdier en je ze moet verzorgen omdat ze anders zullen verhongeren en sterven. Zodra een hoeveelheid kefir klaar is hebben de korrels vers voedsel nodig met als gevolg dat een nieuwe hoeveelheid kefir gelijk gemaakt moet worden.

KEFIR STARTERCULTUUR OP POEDERBASIS

Melkkefir kan ook gemaakt worden met een kefirstarter op poederbasis voor degenen die liever niet de dagelijkse verzorging van de kefirkorrels op zich willen nemen. Ze zullen niet oneindig vermenigvuldigen zoals de korrels maar kunnen gemakkelijk in de koelkast worden bewaard en gebruikt als het nodig is. Elk sachet poedermelk kefirstarter kan minstens 9 keer opnieuw gebruikt worden om in totaal 10 liter melkkefir te maken. Dus, een vol pak poedermelk kefirstartercultuur is voldoende om ongeveer 50 liter melkkefir te maken. Ze zijn erg gemakkelijk te gebruiken en hebben geen speciale verzorging nodig, zoals de korrels.

Op dit moment verkopen wij via de website alleen melk kefirstarter op poederbasis. Lees meer over hoe je melkkefir kunt maken met een kefir startercultuur op poederbasis.