Dikke kokosmelkkefir

Dikke kokosmelkkefir

Het idee achter dikke kokoskefir is het maken van een yoghurtachtig product dat ‘s ochtends gegeten kan worden met muesli of andere graanproducten. Denk eraan dat, zoals altijd, hoe beter de kwaliteit van de melk is hoe beter de kefir zal worden. Zoek naar een merk zonder toevoegingen of extra suiker (guar gum is onvermijdelijk maar lijkt oké).

Kokosmelkkefir is een goed alternatief voor mensen die zuivelproducten willen vermijden. Denk eraan dat elk sachet van onze kefircultuurstarter een minimale hoeveelheid koemelk in poedervorm bevat. Als je elk spoor van zuivel wilt vermijden adviseren wij je om andere gefermenteerde dranken te maken, zoals kokoswaterkefir, dat gemaakt is van onze 100% zuivelvrije waterkefir starter.
Hier is het recept voor dikke kokoskefir, voor dunne kokoskefir klik hier.

Dikke kokoskefir

Hoe meer vet de kokosmelkkefir bevat, hoe dikker de kefir wordt. De beste en meest romige dikke kefir wordt gemaakt met kokos crème dat ten minste 17% vet bevat. Deze kokoscrème, ook wel “kokos kookcrème” genoemd, wordt vaak verkocht in kartonnen verpakkingen in de winkel.

Vermijd kokosmelk of -crème in blik omdat onze ervaring is dat deze geen goede kwaliteit kefir maken. Kokosmelk en -crème in blik schift vaak in het blik en zal ook schiften tijdens het fermentatieproces van de dikke kokoskefir.

Wat je nodig hebt:

  • 1 sachet kefir starter bio ferment.
  • 1 liter kokos kookcrème met minstens 17% vet. (GoTan  kokos crème werkt goed)
  • 1 weckpot, of 1 glazen pot afgedekt met filterpapier en een rubberen band of elastiek.
  • 1 lepel van plastic, hout of rvs.

Voor de eerste keer kefir maken:

  1. Giet 1 liter kokos crème op kamertemperatuur in een weckpot of een andere glazen pot. Zorg ervoor dat de pot niet helemaal vol is met melk omdat het volume kan toenemen gedurende het fermentatieproces.
  2. Voeg 1 sachet kefirstarter toe en roer deze voorzichtig tot de poeder volledig is opgelost.
  3. Sluit het deksel van de weckpot of bedek de glazen pot met een koffiefilter en bevestig met een elastiek. Laat het 24 tot 48 uur staan op kamertemperatuur zodat het kan fermenteren.
  4. Na 24 tot 48 uur is de kefir klaar! Je kunt het zo eten. In de koelkast kun je het 2 weken bewaren in het gesloten of afgedekte pot. Bewaar 1 kleine kop kefir (200ml) om opnieuw een pot kefir te maken.

Nogmaals dikke kokoskefir maken:

  1. Giet 1 liter melk op kamertemperatuur in een weckpot of een andere glazen pot. Zorg ervoor dat de pot niet helemaal vol is met melk omdat het volume kan toenemen gedurende het fermentatieproces.
  2. Voeg een kleine kop (200ml) van de eerder gemaakte kefir toe en roer het goed door de melk. De beste resultaten worden verkregen met kefir die niet langer dan 2 dagen in de koelkast is bewaard.
  3. Sluit het deksel van de weckpot of bedek de glazen pot met een koffiefilter en bevestig met een elastiek. Laat het 24 tot 48 uur staan op kamertemperatuur zodat het kan fermenteren.
  4. Na 24 tot 48 uur is de kefir klaar! Je kunt het zo eten. In de koelkast kun je het 2 weken bewaren in het gesloten of afgedekte pot. Bewaar 1 kleine kop kefir (200ml) om opnieuw een pot kefir te maken.

Hoe weet je of de kefir klaar is:

Kokosmelkkefir gemaakt van vette kokosmelk (minimaal 17% vet) wordt dik en krijgt een licht zure smaak en een kefir (gefermenteerd) aroma. In de koelkast zal het zelfs nog dikker worden. Omdat het gemaakt is van kokoscrème zal deze kefir niet schiften en zal het lijken op een dikke yoghurt. Je kunt de kefir gelijk consumeren of tot twee weken bewaren in de koelkast.

 

 

Kefir Starter Buy Kefir Starter for making your own delicious kefir at home