Hoe maak je yoghurt?

Hoe maak je yoghurt?

Yoghurt maken met onze yoghurtstarter is gemakkelijk, snel en belonend. Omdat yoghurt fermenteert op 41 graden, heb je een yoghurtmachine of een thermoskan nodig om deze temperatuur aan te houden tijdens het fermenteren.

Wat je nodig hebt:

  • 1 sachet yoghurtkefirstarter bio ferment
  • 1 liter melk (Je kunt kiezen uit koeien-, geiten- of schapenmelk, gepasteuriseerd of rauw. Je kunt volle of magere melk gebruiken)
  • Roestvrijstalen of emaille pan
  • Thermometer
  • Yoghurtmachine of thermoskan

Voor de eerste keer yoghurt maken:

  1. Breng 1 liter melk langzaam aan de kook.
  2. Koel de melk af tot 41°C. Gebruik een keukenthermometer om er zeker van te zijn dat de temperatuur juist is.
  3. Voeg 1 sachet yoghurtstarter bio ferment toe en roer deze voorzichtig tot de inhoud volledig is opgelost in de melk.
  4. Giet de melk in een yoghurtmachine of thermoskan en laat het gedurende 5 tot 8 uur staan om te fermenteren.
  5. Zet de vers gemaakte yoghurt in de koelkast en laat deze een nachtje in de koelkast staan om in te dikken.
  6. De yoghurt is klaar om te eten en kan tot 2 weken in de koelkast bewaard worden. Bewaar 4 tot 5 eetlepels om er nieuwe yoghurt mee te maken.

Yoghurt Fermentatietijd: De eerste keer dat je yoghurt maakt met onze yoghurt starter bio-ferment, kun je de yoghurt het best 5 tot 8 uur laten fermenteren. Wanneer je opnieuw yoghurt maakt met 4 tot 5 eetlepels van de eerdere bereiding, zal de fermentatietijd korter zijn, ongeveer 5 uur.

Nogmaals yoghurt maken:

  1. Breng 1 liter melk langzaam aan de kook.
  2. Koel de melk af tot 41°C. Gebruik een keukenthermometer om er zeker van te zijn dat de temperatuur juist is.
  3. Voeg 4 tot 5 eetlepels yoghurt toe van de eerdere bereiding en roer voorzichtig door tot deze volledig is opgelost in de melk.
  4. Giet de melk in een yoghurtmachine of thermoskan en laat het gedurende 5 uur staan om te fermenteren.
  5. Zet de vers gemaakte yoghurt in de koelkast en laat een nachtje in de koelkast staan om in te dikken.
  6. De yoghurt is klaar om te eten en kan tot 2 weken in de koelkast bewaard worden. Bewaar weer 4 tot 5 eetlepels om er nieuwe yoghurt mee te maken.

Het is mogelijk om de yoghurt van 1 sachet minimaal 9 keer opnieuw te gebruiken als ferment voor het bereiden van nieuwe yoghurt. Hoe verser de yoghurt is die wordt gebruikt als ferment voor nieuwe yoghurt, hoe meer nieuwe yoghurt ermee gemaakt kan worden. Ook belangrijk is om het keukengerei goed schoon te houden om kruisbesmetting van bacteriën te voorkomen. Een sachet kan dus worden gebruikt om ten minste 10 liter zelfgemaakte yoghurt te maken.